недеља, 29. јануар 2012.

Njeno veličanstvo REČ...

-Lagao si!
-Ja sam pisac, široko shvatam istinu...


   U skladu sa nadolazećim ispitom (književnost) počinjem da razmišljam o tim velikim ljudima- otmeno nazvano književnicima, a narodski- piscima. A to (razmišljanje) je, morate priznati, dosta lakše nego učenje teorije o književnosti i čitanja suvoparne "Prirode kritike" Svetozara Petrovića (sve pohvale čoveku).
Šta je književnost? Sloboda.


Sloboda da napišeš za nešto što jeste da nije, i za ono što nije da jeste. Sloboda da na papiru izraziš želje, strahove, nade, sve, ama baš sve što ti padne na pamet (čega se dosetiš u trenucima namerno izazvane dokolice- situacija u kojoj i kad imaš "šta pametno" da radiš ti odlučiš da ti je dosadno i da nemaš "šta pametno" da radiš). Sloboda da napisano shvatiš kako ti želiš, a ne kako su ti rekli.
Papir je moj najbolji prijatelj. Molim ostale prijatelje da se ne naljute. I njih volim, samo, oni znaju da ukažu na greške a to svojeglavim i egocentričnim ljudima baš i ne prija. Papir ćuti. A poslednjih godina i Word dokument- ćuti (mada sam ja uvek za papir). I upija. I reči, i suze.. (poslednje nije preporučljivo puštati u blizini tastature- " hoće izbije kuršus").
Ah te reči...
Šta je reč? - Skup slova koji imaju značenje, bla, bla...
Najopasnije oružje na svetu. Da, jeste. Šta je jedan metak ili oštrica mača naspram teške reči? Rane izazvane (hladnim ili vatrenim) oružjem vremenom zarastu (ili ne, ali to onda nije toliko bitno pogođenoj osobi jer je- mrtva), a samo jedna reč ostavlja toliki trag da ožiljak ostaje zauvek, nije uvek vidljiv ali je uvek tu, blizu srca.

Preterujem, reći ćete. Kako za koga. 
Bitke se vode rečima (vojnici se ne bi složili, ali su oni nešto posebno, o njima drugi put). U najtežim trenucima, reči su te koje nas teraju dalje, a ne neki darovi ili tome slično. Sve počinje i završava se rečju. Lepom- gradite život, ispisujete sudbinu, sa osmehom prolazite kroz život. A ružnom? Uništite tuđi (život).
Kad odrastem biću pisac, tako da mogu da promenim neke stvari. Bar na papiru...

1 коментар: